Obtocz różyczki brokułu i usmaż. Prosty przepis na chrupiącą przekąskę i dodatek do różnych dań
Panierowany brokuł to jedno z moich ostatnich odkryć. Różyczki brokułu po obtoczeniu w mące pszennej, jajku oraz bułce tartej z przyprawami zaskakują wyrazistym smakiem i nie mają charakterystycznego dla roślin kapustowatych zapachu. W moim tomu to prawdziwy rarytas. Wszyscy go uwielbiają.
Jak zrobić brokuły w panierce?
Przygotowanie chrupiącej, aromatycznej przekąski jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy podzielić brokuły na różyczki, obtoczyć w panierce i usmażyć na głębokim tłuszczu, we frytkownicy (tradycyjnej lub beztłuszczowej) bądź ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika i upiec (temperatura 190 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu). Wskazówka: zgodnie z poniższym przepisem możesz przygotować też różyczki kalafiora i brukselkę.
Przepis: Brokuł w panierce
Pyszne i obłędnie chrupiące.
- Kategoria
 - Przekąska
 - Rodzaj kuchni
 - Europejska
 - Czas przygotowania
 - 10 min.
 - Czas gotowania
 - 16 min.
 - Liczba porcji
 - 6
 - Liczba kalorii
 - 411 w każdej porcji
 
Składniki
- 2 średnie brokuły
 
Na panierkę:
- 3 średnie jajka
 - 5 łyżek mąki pszennej
 - 2/3 szklanki bułki tartej
 - 1 łyżeczka świeżych listków tymianku
 - sól i pieprz
 
Dodatkowo:
- 500 ml oleju do smażenia
 
Sposób przygotowania
- Uszykowanie brokułówBrokuły podziel na różyczki, umyj pod bieżącą wodą lub w misce wypełnionej wodą z sodą oczyszczoną, odsącz na sitku i osusz papierowym ręcznikiem. Wskazówka: polecam przygotować brokuły wcześniej, żeby całkiem wyschły przed smażeniem, bo inaczej tłuszcz będzie mocno pryskał.
 - Przygotowanie panierkiJajka wbij do miski. Dodaj tymianek oraz sól i pieprz (dodaję 1/3 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego). Wymieszaj składniki. Mąkę pszenną oraz bułkę tartą wsyp do miseczek.
 - PanierowanieZanurzaj różyczki brokułu w mące, roztrzepanym jajku i obtaczaj w bułce tartej.
 - SmażenieW rondlu z grubym dnem rozgrzej olej do temperatury 175 stopni Celsjusza. Jeżeli nie masz termometru kuchennego, to sprawdź temperaturę tłuszczu za pomocą kawałeczka pieczywa. Wrzuć chleb lub bułkę na olej i jeżeli od razu wypłynie na powierzchnię i zacznie się rumienić, to tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Smaż brokuły małymi partiami na złoty kolor. Gotowe brokuły w panierce odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
 
Jak podawać brokuły w panierce?
Brokuły w panierce najlepiej smakują podawane na ciepło z dodatkiem różnych sosów i dipów. Serwuję je m.in. sosami: serowym, czosnkowym, ziołowym, ostrym sosem Sriracha, guacamole, meksykańską salsą i sosem chrzanowym. Wyśmienicie smakują również z majonezem, ketchupem i sosem tysiąca wysp.
Panierowane brokuły to nie tylko przekąska, ale także smaczny dodatek m.in. do dań z ryżem, warzywami i kurczakiem, jajek sadzonych, drobiowych roladek z różnym nadzieniem, pieczonych ziemniaków, frytek oraz burgerów.
Inne wersje panierki do smażonych brokułów
Panierowane brokuły przygotowuję nie tylko w panierce z bułki tartej, ale także zmielonych płatków kukurydzianych pełnoziarnistych, bułki tartej i płatków w proporcji 1:1 oraz w japońskiej bułce tartej panko. Żeby przekąska się nie znudziła, dosmaczam panierkę różnymi dodatkami np.:
- wędzoną, słodką i ostrą papryką,
 - startym na tarce o małych oczkach parmezanem,
 - czosnkiem granulowanym lub czosnkiem kolorowym,
 - ziołami prowansalskimi, ziołami sycylijskimi i ziołami kuchni polskiej,
 - oregano, bazylią i zmielonymi pomidorami suszonymi w płatkach,
 - pieprzem ziołowym,
 - suszoną cebulą,
 - płatkami chili,
 - zmielonymi na pył orzechami włoskimi/migdałami.
 
Do panierowania brokułów nadają się również gotowe panierki o różnych smakach.